Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

TRAVESSES CER

 TRAVESSA SERRA D’ENSIJA

L’Espà- Gallina Pelada-Serrat Voltor-Vallcebre

 

Des de les Travessescerubi i per donar la benvinguda a la tardor us proposem anar a la Serra d’Ensija per realitzar una travessa a la comarca d’Alt Berguedà on trobarem una diversitat de tonalitats i varietats de colors únics en aquesta època de l’any.

La serra d’Ensija és una abrupta barrera prepirinenca en forma de ferradura que s’eleva al sud de Saldes i del Pedraforca. La profunda Aigua de Valls, a l’oest, la separa de la veïna serra del Verd, mentre a l’est la muntanya també davalla bruscament per la baga de Vallcebre cap al coll de Fumanya. Al vessant meridional és on hi ha la vertical roca Gran del Ferrús, tot i que els pendents que cauen sobre l’antic poble miner de Peguera són bastant assequibles malgrat l’acusada inclinació. I no es pot dir que al nord aquesta inclinació deixi de ser notable, amb penyes calcàries i boscos de pi roig i de pi negre damunt el pla de Palomera. Els principal relleus del massís són la Gallina Pelada/Cap Llitzet (2.317 metres) a la part més septentrional, la Creu de Ferro en el tram central i el Serrat Voltor (2.281 metres) a la part oriental que tanca l’olla d’Ensija.

La Gallina Pelada és un mirador privilegiat i la seva panoràmica de 360 graus potser unes de les més interessants del Prepirineu amb nombrosos cims i indrets de la geografia catalana, gràcies a la seva situació i alçada. Aquesta travessa, és un itinerari que recorre totalment la carena principal d’Ensija. Sortint del mirador de l’Espà per ràpidament davallar al poble de Feners, per enllaçar amb el GR-107 el qual per pistes i corriols força senyalitzats ens durà inicialment a la Font del Portet (un dels pocs punts on podem trobar aigua) i seguidament el Portet. En aquest punt, deixarem la senyalització blanca i vermella del GR per anar a buscar el cordal que connectarà amb la Serra per un corriol molt vertical dintre del bosc, senyalitzat amb fites que ens portarà a la Rua de l’Orellana que ràpidament ens deixarà sota la Roca Blanca i encadenar així els cims de la Gallina Pelada, Pla de les Tores, la Creu de Ferro i Serrat Voltor, pel cordal tot seguint l’aresta arrodonida i herbosa amb trams puntuals de roca. Des del Serrat Voltor retornarem al Pla d’Ensija, des d’on i amb una vertiginosa i alhora tècnica baixada ens durà a la Font dels Cóms (sense aigua), alternant trams d’herba, terra i roques per dintre del típic bosc del Berguedà. Arribarem a les Petjades de Dinosaures, lloc de parada obligatòria per poder observar les mateixes. Després d’aquesta aturada, per un petit tram de carretera asfaltada, enllaçarem el coll de Fumanya, per prosseguir la nostra baixada per un itinerari senyalitzat de groc per un terreny de molleres, camins i betes de carbó típiques de les importants explotacions mineres a cel obert d’antany a la zona, fins al Pla de la Barraca, lloc on es troba el punt d’inici de les diferents activitats de Vallcebre (ferrades, vies d’escalada, senderisme, itineraris de natura i barraquisme). Abans d’anar a buscar el grau de Vallcebre, no podem deixar de visitar el Mirador del telefèric de Vallcebre per dos petits túnels i veure la magnitud de la inexistent instal·lació minera. El mirador té una impressionant vista en primer terme de la població de Vallcebre i gran part del Berguedà. Ara ja solament ens falta assolir l’Esdabella per iniciar l’últim tram de baixada per arribar a la plaça del Campanar i la Rectoria de Vallcebre on podrem descansar i restablir líquids fins a la tornada a Rubí.

Recorregut: Mirador de l’Espà, Feners, Font del Portet, el Portet, Rua de l’Orellana, Roca Blanca, La Gallina Pelada/Cap del Llitzet, els Amorriadors, Pla de les Tores, la Creu de Ferro, Pla d’Ensija, Serrat Voltor, Pla d’Ensija, Font dels Cóms, Era d’en Pei, Carretera Vallcebre, Conjunt Paleontològic de Fumanya, Coll de Fumanya, Pla de la Barraca, Mirador Telefèric Vallcebre, l’Esdabella, Torrent del Forat Negre, Ajuntament Vallcebre, La Rectoria de Vallcebre.

Horari: 10 a 12 hores.

Distància: 23,000 km (aprox.)

Desnivell: +1.500 metres / -1.700 metres (aprox.)

Consells: les dificultats més remarcables són la llargada i desnivell de la travessa, les dificultats tècniques en el tram per accedir a la Roca Blanca i el Serrat Voltor, ja que haurem d’utilitzar les mans i grimpar per poder progressar en punts molt determinats i puntuals. També hem d’incidir que durant tot el cordal tenim trams força aeris, però sempre eludibles per la banda esquerra. Un altre tram on haurem d’extremar el nostre pas serà la baixada del Pla d’Ensija a la Font dels Cóms, per la gran verticalitat en terreny exigent de descens. Malgrat tot, aquest és un recorregut que està a l’abast de qualsevol excursionista ben preparat tant psicològicament com físicament i habituat a moure’s amb les activitats que realitzem des de les Travessescerubi.

Sortida: diumenge 20 d’octubre a les 05.45 hores de l’aparcament de l’Escardívol.

Arribada: diumenge 20 d’octubre a les 21.00 hores a l’aparcament de l’Escardívol.

Preus:

Socis CERUBI amb FEEC........................... 25,00 €

Socis CERUBI sense FEEC......................... 30,00 €

No Socis CERUBI amb FEEC...................... 30,00 €

No socis CERUBI sense FEEC..................... 36,00 €

Places limitades: 25 persones.

Inscripcions: del 7 al 17 d’octubre del 2019 al CERUBI per transferència bancària a un dels comptes següents:

CaixaBank: ES71-2100-0014-19-0200782818                

BBV: ES14-0182-0847-92-0201536921

Cal disposar de la targeta federativa FEEC. En cas de no disposar-ne us podem tramitar una targeta temporal per 5,00 € SOCIS i 6,00 € NO SOCIS. El preu inclou el transport d’anada i tornada en autobús.

Material: calçat adequat, pals de muntanya, paravent o jaquetes de pluja, guants, barret, protector solar, motxilla de 20 a 30 litres, manta isotèrmica, encenedor, llum, documentació en vigor i mòbil amb la màxima carregà. També caldrà portar esmorzar, dinar, algun petit àpat extra, aigua i beguda isotònica.

El dijous 17 a les 21.00 hores es farà una reunió informativa al CERUBI, essent obligatòria l’assistència per a tots els participants aquesta activitat.

En cas de no cobrir les despeses de l’autobús ens desplaçarem en vehicles particulars de manera que les connexions/trànsfert dels conductors les faríem amb els nostres vehicles, realitzant la travessa com està prevista.

 foto TSE