Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

TRAVESSES CER

 

TRAVESSA 2 NACIONS

Andorra és una fantàstica illa envoltada de muntanyes en el cor dels Pirineus Orientals, la seva línia fronterera amb les terres catalanes està formada per contínues carenes muntanyoses, esplèndides valls, innumerables estanys d’origen glacial i esveltes muntanyes que voregen els tres mil metres d’alçada. Convertint-la així en autèntic paratge natural en un entorn d’alta muntanya, on es pot trobar un entorn totalment diferent i poc conegut, silenciós, abrupte i en estat pur que ens sorprendrà al nostre pas.

Tenim nombrosos itineraris i senders pel territori del Principat; que comparteixen aspectes com l’excursionista (Transfronterer, Circular, Ascensions, etc.), esportius (Curses de muntanya, Trails i Ultres de llarga distància, Marxes de Resistència, etc...) i culturals/històrics (Contraban, Exiliats, Comercials, Fugitius, etc.). Les Travessescerubi hem escollit una travessa transfronterera feta a la nostra mida aprofitant un tram d’una ruta històrica (Ruta del Contraban), una part important d’un itinerari excursionista transpirinenc molt conegut que uneix la Mediterrània amb l’Atlàntic (GR-11) i algun camí veïnal que comunica els pobles de la Cerdanya amb la seva capital.

L’itinerari s’inicia a les instal·lacions de l’Estació d’esquí de Grau Roig per accedir a un dels cims més tradicionals de l’orografia andorrana, com és el Pic del Montmalús per l’estany de Coma Estremera, la ruta normal d’ascensió al cim per la banda oest del Circ dels Colells, que ens durà a la collada de Montmalús, seguint una aresta molt fressada i sense complicació tècnica ens deixarà en poc temps en el punt més alt de la nostra travessa en terreny andorrà. Després una estona de descans i sobretot de gaudir les esplèndides panoràmiques, albirem l’estany i el refugi de Montmalús que serà el nostre pròxim destí. Ara seguim l’aresta en direcció oest per trobar un corriol que ens portarà directament a l’estany, molt característic per les seves aigües fosques i cristal·lines. Anem vorejant el mateix per la banda esquerra per trobar el camí que baixa, amb trams molt verticals, per un terreny rocós força inestable, fins a trobar un corriol senyalitzat per fites dintre del bosc que ens portarà a connectar amb la vall de Vallcivera (GR-11) que no abandonarem fins al final de la nostra primera jornada. Aigües avall del riu de Vallcivera trobem la cabana dels Esparvers, punt de confluència de camins, ja sigui per tornar a terres andorranes per la Portella Blanca o baixar per la Vall de la Llosa a la llera del Segre. Nosaltres iniciarem una exigent pujada per corriols i trams diagonals per travessar petites tarteres, fins a una part final de prats de força pendent que ens portarà a la Portella d’Engorgs. Trobem davant nostre el Circ d’Engorgs amb els diferents estanys que li donen un especial atractiu d’entorn d’alta muntanya per la seva formació glacial. L’itinerari voreja l’Estany de la Portella i els estanys dels Minyons per la nostra esquerra, anem perdent alçada alternant trams planers amb davallades exigents fins al deixat i tronat Refugi J. Folch i Girona (FEEC). Ja només ens queda la part final de la primera jornada de la Travessa que ens durà el Refugi Malniu, amb continuades baixades i pujades, on trobarem trams més tècnics de roca i arrels que faran alentir la nostra progressió. D’un bon principi davallarem per la Vall del riu Duran, per mantenir-nos a mitja alçada i franquejar el massís del Puigpedrós per anar a trobar les instal·lacions del Refugi Malniu, lloc escollit per pernoctar, descansar i refer forces per a la segona jornada.

Iniciem el segon dia amb el propòsit d’assolir el cim del Puigpedrós (2.915 metres d’altitud), cim sense cap compromís tècnic, que malgrat el seu relleu agradable i arrodonit, no deixa de ser un cim que voreja els 3000 metres, i com a tal no podem abaixar la guàrdia.

Sortim del Refugi Malniu seguint les marques del GR-11 en direcció oest, per un còmode sender amb certa pujada, força fressat i molt marcat amb diversos itineraris, nosaltres seguirem l’indicador de l’estany de Malniu el qual es troba en un entorn idíl·lic, envoltat al nord pel Puigpedrós i pel Castell dels Lladres i al sud pel Puig Farinós. Vorejarem l’estany per l’esquerra per un preciós bosc de pins negres i unes vistes esplèndides de l’estany. No trobarem un camí molt definit, pel que haurem d’anar a buscar una paret de roca davant nostre, arribant a una clariana del bosc començarem a trobar un conjunt de fites i algun senyal vermell ens situarà en el bon camí per accedir al Roc de les Lloses. Des d’aquest punt iniciem una pujada dura i exigent per una vall tancada amb trams esporàdics de roca i arrels que ens faran extremar la nostra progressió sempre en pujada, fins a situar-nos a una clariana del bosc, per arribar dalt del Roc de la Llosa (2.300 metres). Tot seguit, ascendirem lleugerament cap a l’oest per la cresta en direcció al Pic de les Molleres de Puigpedrós (2.732 metres), abans d’assolir el nostre primer objectiu. El Pic de les Molleres no és més que una menuda prominència en un immens prat des d’on albirarem l’estany de Malniu i la Serra del Cadí; ara ens dirigirem en direcció nord per travessar un enorme prat penjant a 2.700 metres d’altitud, ja començarem a veure el cim del Puigpedrós format per uns blocs caòtics de roques. A poc a poc anem guanyant metres, però ara ens trobem en una aparent plana, humida i plena de surgències d’aigua, aprofitada pel bestiar per a pasturar, on la total absència d’arbres augmenta la sensació d’amplitud de l’indret anomenat les Molleres de Puigpedrós. La nostra progressió és còmoda i ens durà fins a una zona molt escarpada formada per blocs de granit, en aquest punt iniciem la pujada final amb una grimpada sense cap mena de dificultat, tot seguint un petit laberint de blocs que ens deixarà finalment al cim del Puigpedrós, sostre de les comarques gironines.

prats puigpedros

Arriba el moment de reposar una estona i aprofitar per refer forces i sobretot gaudir d’una magnifiques panoràmiques del Carlit, Puigmal, la Tossa d’Alp a l’est, la Serra del Cadi al sud i a l’oest el Pessons, la Pica d’Estats i l’Aneto com a cims més rellevants. Des del cim ens dirigirem cap al seu vessant nord-est, cercant l’aresta divisòria entre França i Catalunya iniciant un descens molt agradable però llarg, tot seguint pel Planell de Campcardós, a cavall entre la Vall de Campcardós al nord i la Plana de la Cerdanya al sud, anirem encadenant diversos cims i colls, intentant no perdre el fil de la serra de Campcardós, on en algun tram haurem d’utilitzar les mans per progressar. Així anirem enfilant diferents cims: Pedró de la Tossa, Puig Farinós i Roc de Colom, en aquest punt abandonarem la serra per davallar fins a la Pleta de les Cases per un terreny molt fressat i aprofitarem per arribar-nos a la Font Freda. Aquí ens retrobem amb el GR-11, que provinent del Refugi de la Feixa i Refugi de Malniu seria una alternativa d’itinerari més tranquil en cas de mal temps o un itinerari sense tant de desnivell. Seguim el nostre descens fins als pobles de Guils de Cerdanya i Saneja, sempre seguint l’itinerari Transfronterer. En aquest punt la nostra travessa deixa aquest itinerari per buscar camins veïnals que ens duran a Sant Martí d’Aravó i al Pont de Sant Martí que ens servirà de porta d’entrada a la vila de Puigcerdà, capital de la comarca de la Cerdanya, ciutat transfronterera i final de la nostra Travessa 2 Nacions.

Primer dia: Andorra/Grau Roig - Estany Coma Estremera – Collada de Montmalús – Pic de Montmalús – Refugi de Montmalús – Estany de Montmalús - Riu Vallcivera – Cabana del Esparvers – Portella d’Engorgs – Refugi J. Folch i Girona – Refugi de Malniu.

Segon dia: Refugi de Malniu – Estany de Malniu – Pic de les Molleres del Puigpedrós – Pedró de la Tossa – Puig Farinós – Roca de Colom – Font Negre – Font Freda – Puig Peransalt – Guils de Cerdanya – Saneja – Sant Marti d’Aravó – Plaça de Sant Martí - Pont de Sant Martí – Estació ADIF Puigcerdà – Plaça Ajuntament Puigcerdà.

Segon dia/opció GR-11: Refugi de Malniu – Estany de Malniu – Refugi de la Feixa – Puig Peransalt – Guils de Cerdanya – Saneja – Sant Marti d’Aravó – Plaça de Sant Martí - Pont de Sant Martí – Estació ADIF Puigcerdà – Plaça Ajuntament Puigcerdà.


Horaris primer dia: 8 a 10 hores

Horaris segon dia: 7 a 9 hores.

Horaris segon dia/ opció GR-11: 5 a 6 hores.


Distància: 26,000 Kilòmetres (9,000 km/17,000 km).

Desnivell: 2.400 metres positius i 1.600 metres negatius totals.

Consells: les úniques dificultats tècniques remarcables les trobarem a la baixada a l’Estany de Montmalús pel vessant sud a causa de la falta d’un camí definit que ens pot complicar l’accés a l’estany de Montmalús, també la connexió amb el torrent de Vallcivera pot crear alguna dificultat per ser molt perdedor. Un altre punt a tenir en compte és la baixada pel Circ d’Engorgs, donat que és un combinant de trams de roca amb corriols, en cas d’estar humit. El tram inicial de l’estany del Malniu al Roc de la Llosa, per algun pas esporàdic de roca humida, i també a la serra de Campcardós, ja que trobarem alguna grimpada sense compromís però que farà que haguem d’estar alerta.

Recordeu que aquesta travessa està a l’abast de qualsevol excursionista sempre que tingui una preparació tècnica i física habituada a moure’s amb les Travessescerubi o per un terreny d’alta muntanya.

Observacions: el segon dia es podrà optar per un itinerari alternatiu més tranquil seguint el GR-11, també comptarem amb un vehicle de suport sobretot en el tram del Refugi de Malniu a Puigcerdà.

Sortida: dissabte 20 de juliol a les 05.00 hores de l'aparcament de l'Escardívol.

Arribada: diumenge 21 de juliol a les 20.30 hores a l'aparcament de l'Escardívol.

Preus: 80,00€ SOCIS+FEEC / 90,00€ NO SOCIS

Places limitades: 25 participants en el cas d’arribar a aquestes places, les inscripcions quedaran tancades i s’obrirà una llista d’espera.

Inscripcions: del 1 al 16 de juliol hauríeu de fer el pagament a la secretaria del CERUBI o per transferència bancària a un dels comptes següents:

-      Compte CaixaBank.......... ES71-2100-0014-19-0200782818

-      Compte BBVA................. ES14-0182-0847-92-0201536921

Heu d’indicar el vostre nom i concepte "Travessa 2 NACIONS", en cas d’arribar a 25 inscripcions, s’obrirà una llista d’espera seguint l’ordre d’inscripció i es restarà a l’espera de tenir disponibilitat al Refugi de Malniu. Caldrà disposar de la targeta federativa de la FEEC o FEDME. En cas de no disposar-ne, us podem tramitar una targeta temporal per 7,00 € Socis i 10,00 € no Socis. El preu inclou l’estada al Refugi de MALNIU en règim de mitja pensió i el transport d'anada i de tornada en autobús.

Material: calçat adequat, bastons, paravent o jaqueta de pluja, guants, barret, llençol, protector solar, motxilla de 30 litres, manta isotèrmica, encenedor, tovallola, llum, documentació en vigor i mòbil al màxim de carrega.

També cal dur esmorzar, dinar de dissabte i diumenge, aigua i algun petit àpat extra (el refugi de MALNIU fa servei de pícnic).

Reunió Informativa: dijous 18 de juliol a les 21.00 hores es farà una reunió informativa al CERUBI, seria convenient l'assistència de tots els participants de la TRAVESSA 2 NACIONS, ja que parlarem de temes de màxim interès per tothom.

En cas de no cobrir les despeses de l'autobús ens desplaçarem en una combinació de vehicles particulars i transport públic.

Per qualsevol dubte i informació us podeu posar en contacte els següents números de telèfon o correu electrònic a: travesses@rubicer.cat