Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

TRAVESSES CER

 

TRAVESSA DEL MONTSENY

Viladrau – Matagalls - Les Agudes - Turó de l’Home - Santa Fe de Montseny

IMG 20181107 WA0004L’equip de Travessescerubi hem decidit recuperar per tercera vegada la Travessa del Montseny. Vàrem escollir el Parc Natural del Montseny per realitzar una de les nostres travesses per a tothom en un dels massissos més abruptes de la serra del Prelitoral Català. El Montseny gaudeix d’una estima popular des de fa més d’un segle, a causa de les seves riqueses paisatgístiques, naturals i històriques. Limita amb les planes del Vallès al sud, amb la de la Selva a l’est, amb la d’Osona al nord-oest i amb el Cingles de Bertí i les muntanyes del Moianès a l’oest.                                

Està repartit per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma (1.350 m), el Turó de l’Home (1.706 m) i les Agudes (1.705 m) i finalment al Matagalls (1.697 m); malgrat aquesta poca alçada, els desnivells són importants i a les parts més altes hi podem trobar zones rocoses, aquestes tres unitats orogràfiques estan unides entre si pels colls de Collformic i el Coll de sant Marçal, aquest lligam serà una part important de la nostra Travessa. Les 30.010 hectàrees d’aquest massís es troben protegides sota la figura del Parc Natural del Montseny i gestionades per les diputacions de Girona i Barcelona.

L’any 1978 la UNESCO va declarar aquest parc, reserva de la Biosfera, formant part d’una xarxa internacional de zones protegides representatives dels principals tipus d’ecosistemes mundials. El material geològic està format bàsicament per llicorelles, excepte a la zona nord, on trobarem granit. L’orografia del massís condiciona la formació de valls per on circula una àmplia xarxa hidrogràfica: el riu Congost per la part oest, per l’est la riera d’Arbúcies, el riu Tordera neix al massís i circula per la banda sud, mentre que tot l’interior està solcat per rieres i torrents, on abunden les fonts i també embassaments com els de Santa Fe, Vallforners, Seva o el Brull, entre d’altres de menor importància. Pel que fa a la vegetació, a causa de les especials condicions microclimàtiques causades pel relleu podem trobar una barreja d’ambients, així des dels mediterranis alzinars del vessant del Tagamanent, euro-siberians com les fagedes entre el Matagalls i Viladrau fins als subalpins com l’avetosa del Turó de l’Home. Això permet que moltes espècies centreeuropees i tinguin el seu hàbitat, com l’avet.

També trobem l’herba de Segimon exclusiva dels indrets rocosos del Montseny i les Guilleries. La fauna també està condicionada per dues zones climàtiques molt definides: la mediterrània (part baixa) on s’observa la presència de mamífers mitjans (senglar, geneta, guineu, toixó, mostela, esquirols, rata cellarda...), pel que fa a les aus (astor, becada, perdiu, puput, mallerenga blava i carbonera), amb els rèptils i amfibis (llangardaix comú, sargantana cuallarga, colobra verda i bordelesa, gripau comú i tòtil entre altres més), i la centreeuropea (part alta) on trobem poblacions faunístiques que marquen el límit de distribució de diverses espècies: fagina, mallerenga d’aigua, pinsà borroner, musaranya de muntanya, talpó agrest, colobra d’Esculapi, escurçó pirinenc, llangardaix verd granota roja, tritó verd i la recentment determinada espècie endèmica: el tritó del Montseny. Com podem apreciar, el PNM allotja una vida vegetal i animal molt rica i variada, que ve donada per la seva especial situació geogràfica.

La presència de l’ésser humà ha estat un els factors que més han influït en el paisatge del Montseny. Al llarg dels anys, la seva gent ha desenvolupat activitats lligades al seu entorn natural i s’han dedicat, per exemple, a fer de pastor, a treballar la terra com a pagesos, a aprofitar els recursos del bosc (extracció de fusta, pela de suro, recollida de castanyes, carboneig) i a treure profit de la neu i el glaç a la part alta del massís per comercialitzar-los. En aquest moment hem d’afegir una potent indústria alimentària, turística, i del metall, etcètera. Les poblacions més importants són: Viladrau, Seva, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu, Tagamanent, Sant Pere de Vilamajor, Gualba, Riells i Viabrea, La Garriga, El Figaró, Sant Esteve de Palautordera, Aiguafreda, Breda, etc. Testimonis evidents del poblament humà són els dòlmens, els poblats ibers com el de Montgròs, castells com el de Montsoriu, ermites com les de Sant Segimon o Sant Marçal, masies... La masia és l’habitatge tradicional del Montseny, es remunten des del segle XII al XVIII. Són construccions de tres plantes i que inclouen l’habitatge i les golfes, en alguns casos els corrals eren a la planta baixa, i l’escalfor del bestiar s’aprofitava per escalfar els dormitoris que eren a sobre. La masia era la unitat familiar, en què el dia a dia girava al voltant de la feina al camp o el bosc, i, a la nit, vora la llar de foc, les cançons i les rondalles es transmetien de generació en generació.

La varietat de paisatges, la seva riquesa humana juntament amb la diversitat ecològica van esperonar als primers excursionistes a pujar al Montseny, amb l’arribada del ferrocarril als pobles de l’entorn va incrementar-se el nombre de visitants, que hi anaven per fer excursions pels cims, i a l’hivern per practicar-hi esports de neu, convertint-se així en un indret vital per l’evolució de l’excursionisme i altres especialitats de muntanya a Catalunya. És així com van néixer força activitats muntanyenques, destacant entre elles la que des de fa uns quants anys es porta a terme el mes de maig, es tracta de la tradicional Travessa del Montseny, una caminada de resistència de la FEEC, organitzada pel Centre Excursionista Caminaires de Vilamajor d’uns 48 quilòmetres, entre les poblacions d’Aiguafreda i Gualba passant pels cims més emblemàtics del massís del Montseny. Des de les Travessescerubi volem emular aquesta tradicional travessa, però hem decidit triar el gra de la palla, “resumint” hem agrupat els tres cims més importants del massís per encadenar-los, de manera que sortint de Viladrau, passant per Sant Segimon i finalitzant a Santa Fe del Montseny reduïm substancialment la llargada original de la TM (Travessa Montseny), aprofitant alhora per fer una variant en un dels indrets més interessant del Montseny com és el trajecte des de Viladrau a Sant Segimon i Matagalls.

RECORREGUTS PER A TOTS ELS NIVELLS

Aquesta vegada, per què la travessa sigui el més oberta possible a tots els excursionistes que estiguin interessats, hem decidit proposar tres itineraris totalment compatibles i amb diferents nivells de dificultat (distancia, durada i tècnics).

El conjunt de la proposta, comporta tenir algun/s vehicle/s que pugui fer la recollida dels participants que hagin optat per l’itinerari 1 fins a el Brull (en cas de ser un grup nombrós, valorarem una possible recollida del bus), per ser traslladats a Santa Fe de Montseny. El segon punt de recollida previst –en aquest cas serà amb l’autobús- correspon a Sant Marçal (itinerari 2), per anar després a Santa Fe de Montseny on es realitzarà la darrera recollida, essent aquest punt on ens trobaríem tots els participants de la travessa, per tornar a Rubí.

ITINERARI (1) Viladrau Sant Segimon – el Brull (descarrega recorregut)

El primer itinerari és la Travessa de Sant Segimon (Viladrau – Sant Segimon – El Brull), assequible a tothom, és un recorregut curt i fàcil a l’abast de qualsevol excursionista mínimament preparat.

Viladrau - el Molins - Can Bosc - Mare de Deu de l’Erola - l’Oratori - Collet de l’Estornell - Sant Segimon - Coll de les Tres Creus - Pla dels Cinc Sous – Turó dels Esqueis – Collet de Font Pomereta –Pla de la Castanyera – Pla de Sant Martí – el Brull.

Horari primer tram: 4 a 5 hores.

Distàncies: 14,000 km

Desnivells: (+650/-650 m)

ITINERARI (2) Viladrau – Matagalls - Sant Marçal (descarrega recorregut)

El segon itinerari és la Travessa del Matagalls (Viladrau - Sant Segimon – Matagalls - Sant Marçal), es tracta del tram inicial de la part central de la Travessa del Montseny com és l’ascensió el cim del Matagalls i posterior descens a Sant Marçal, és un itinerari llarg però relativament a l’abast de qualsevol excursionista amb una bona preparació física i habituat a realitzar 1.000 metres de desnivell positiu.

Viladrau - Sant Segimon - Sant Miquel de Barretons - Turó Sant Miquel - Coll Saprunera- Pla del Ginebre - Collet de la Font - Font de Matagalls - Collet de l’Home Mort - Coll Pregon - Coll Sesportadores - Pla dels Évols - Collet del Ginestar - Coll de Sant Marçal – Sant Marçal .

Horari segon tram: 6 a 7 hores.

Distàncies: 16,000 km

Desnivells: (+1.000/-600 m)

ITINERARI (3) Viladrau - Sant Marçal - Santa Fe de Montseny (descarrega recorregut)

El tercer itinerari és la Travessa del Montseny (Viladrau – Sant Segimon - Matagalls - Les Agudes - Turó de l’Home – Santa Fe de Montseny), on es realitzaria totalment la part central, tradicional i més dura de la Travessa original del Montseny, assolint els cims del Matagalls, Les Agudes i el Turó de l’Home, és un itinerari exigent, llarg i dur, destinat a excursionistes habituats a pujar i baixar grans desnivells (2.000 metres).

Viladrau – Matagalls – Sant Marçal - El Puig - Creu d’en Picarin - Sot de la Font del Calvari - Sot del Pedregar Rodó - Emprius de les Agudes - Coll de les Agudes - Les Agudes - Coll de les Agudes - Puig Sacarbassa - Coll Sesbasses – Turó del l’Home – Ctra. Santa Fe de Montseny - Riera de Santa Fe - Santa Fe de Montseny.

Horari tercer tram: 8 a 10 hores.

Distàncies: 28,000 km

Desnivells: (+1.800/-1400 m)

La idea seria tenir uns vehicles operatius que puguin fer la recollida del primer itinerari a El Brull. Des d’aquest punt es farà el trasllat fins a Santa Fe del Montseny. El bus farà dues recollides: una primera a Sant Marçal (segon itinerari) i l’altra a Santa Fev del Montseny (tercer itinerari). Aquest punt és on ens trobarem tots els participants d’aquesta travessa per tornar a Rubí. 

INFORMACIONS D'INTERÈS

MontsenyConsells: les úniques dificultats remarcables, són la llargada i l’important desnivell acumulat en els itineraris corresponents a Travessa Matagalls (2) o Montseny (3). Un altre tema a tenir en compte serà la gran quantitat de fulles i la humitat del terra, que en alguns punts pot dificultar la progressió i augmentar el risc de caiguda, per aquesta raó haurem d’extremar les precaucions tant en la baixada del Matagalls com en la pujada a les Agudes a causa del terreny relliscós. Recordeu que aquesta travessa en les seves diferents variants està a l’abast de qualsevol excursionista sempre i quant tingui una preparació tècnica i física adequada a l’itinerari que esculli. En qualsevol cas, no està de més recordar que si s’està habituat a moure’s amb les diferents activitats que es porten a terme des del C.E. Rubí (Matinals, GR’s, Travessescerubi, etcètera...), no hi ha d’haver cap dificultat en poder participar en aquesta travessa.

Sortida: dissabte 15 de Juny a les 06.30 hores de l’aparcament de l’Escardívol.

Arribada: dissabte 15 de Juny a les 20.30 hores a l’aparcament de l’Escardívol.

Preus: 25,00 € SOCIS i 30,00 € NO SOCIS.

Places limitades.

Inscripcions: del 3 al 12 de Juny al Centre. Cal disposar de la targeta federativa FEEC. En cas de no disposar-ne us podem tramitar una assegurança temporal per 5,00 € SOCIS i 6,00 € NO SOCIS. El preu inclou el transport d’anada i tornada en autobús.

Material: calçat i vestimenta adequada per l’època, pals de muntanya, paravent o jaqueta de pluja, folre polar gruixut, Goretex o similar, guants, barret, protector solar, motxilla 20 a 30 litres, manta isotèrmica, encenedor, mòbil carregat i llum. També cal dur esmorzar, dinar, aigua o beguda isotònica i algun petit àpat extra.

El dijous 13 de Juny  a les 21.00 hores es farà una reunió informativa al CERUBÍ, és obligatòria l’assistència sempre que sigui possible a aquesta.

Si les condicions meteorològiques fossin adverses, Travessescerubi pot canviar l’itinerari o fins i tot anul·lar l’activitat. En cas de no cobrir les despeses de l’autobús ens desplaçarem en vehicles particulars i valoraríem l’opció de realitzar-la deixant cotxes, tant a Viladrau com a Sant Marçal i Santa Fe de Montseny o fer un itinerari circular (18 quilòmetres) sortint de Viladrau i assolir el Matagalls pel Sot de les Cordes i torna per Sant Segimon fins a Viladrau.

Per facilitar les inscripcions, el pagament i les contractacions de l’autobús a les futures Travessescerubi, seria convenient agilitzar i respectar les dates d’inscripció per contribuir al bon funcionament de les tasques de la gent que organitzem les Travessescerubi.